Bláznivé pověry o lásce

Věříte na pověry? Prý to má dobrý vliv na psychiku a výkonnost. Ale když jde o lásku, jsou některé zvyklosti vážně zavádějící. Proč čínské nevěsty pláčou hodně nahlas a jak je to s chytáním svatební kytice?

Kolik lidí na světě je pověrčivých? Dobrá otázka. Potíž spočívá však v tom, že se přesné číslo dá určit jen těžko. Ať už jsou to miliony nebo miliardy, jisté je, že nejrůznější pověry mají kořeny u našich předků, kteří nedokázali pochopit rozmařilost přírody ani fyzikální a biologické zákony (1). Ačkoli některé odporují zdravému rozumu, vliv na psychiku jim nelze upřít.

Tajný stimul efektivity

„Existují důkazy, že pozitivní pověry zvyšují pocit štěstí a poskytují psychologický přínos, který může zase ovlivnit výkonnost,“ vysvětluje americký psycholog Stuart Vyse (2). Mezi uváděné „pozitivní“ mýty jistě patří ty o lásce. Přece, kdo by nechtěl potkat tu pravou, ryzí a věčnou! Ale vážně se tomuhle dá věřit?

Má mě rád, nemá mě rád?

A teď ruku na srdce – která z nás v mladí netrhala okvětní lístky a nekladla si u toho důležitou otázku týkající se citů našeho idolu? Je to taková klasická „dětská hra“. Lidé v ní ale mají zálibu dodnes. Svůj původ má ve Francii, kde lístky květin symbolizují náklonnost člověka (3). Zatímco tenhle zvyk je romanticky roztomilý, o tom dalším se to říct rozhodně nedá.

Pláč nevěsty jako dobré znamení

Vidět nevěstu, jak roní krokodýlí slzy, a to pár dní před svatbou? To nějak nejde dohromady – tedy pokud se nejedná o sňatek domluvený, jak je to v určitých kulturách běžné. V Číně na to ale hledí jinak. Podle intenzity nevěstina pláče se prý pozná harmonie manželství. Proto čím větší naříkání, tím menší pravděpodobnost rozvodu! A když už jsme u oltáře…

Která chytí květinu, ta se bude vdávat!

Tradice chytání hozené kytice nevěsty vznikla v Anglii už ve 14. století. Stále se věří, že dívka, které sváteční puget přistane v náručí, bude co nevidět požádána o ruku. Ovšem to už je upravená verze. Původně se naši předci domnívali, že když ukořistí cokoli, co nevěstě patří, zajistí jim to štěstí a lásku. Nejedna hostina tedy končila tím, že hosté novomanželku doslova otrhali, aby se jim v budoucnu dařilo co nejlépe. Zlaté chytání kytky!

Zdroje: (1) www.article.sapub.org/10.5923.j.ijpbs.20180804.02.htmlbeelinguapp.com/blog/11-crazy-and-funny-old-wives-tales-about-finding-love, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/326330#Superstitions-may-improve-performance, (3) www.beelinguapp.com/blog/11-crazy-and-funny-old-wives-tales-about-finding-love






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat